13.10.21

Haljina od tvida / Burda Style, 119, 10/2009

Haljina koju sam tako davno sašila da sam se jedva setila o kom kroju se radi... Kad nju obučem, znači da je jesen zvanično počela. 




Kao što sam napisala u naslovu, od tvida je srednje debljine. Mnogo volim taj materijal. Prva haljina koju sam sašila (još na kursu šivenja i krojenja) bila je od tvida. Još uvek imam negde neko zaostalo parče te tkanine...



Elem, da se vratim na ovu haljinu. Kroj za nju videla sam u Burdinom editorijalu za poslovnu odeću. Neka super cica je nosila ovakvu haljinu, pa sam i ja poželala da je imam. Mada, njena je napravljena od flanela, što se meni tad učinilo nekako kao za pidžamu, pa sam zato izabrala tvid koji je malo ozbiljnija opcija, a i toplija.



Haljina nije postavljena, što je dobro. Jer volim da nosim tokom cele jeseni i zime. Kad su temperature oko 20 stepeni, nosim je bez rukava, a kad su niže, obučem rolku ispod i po potrebi pothaljinu ili više njih... 



Zanimljiva stvar. Dok sam bila mlađa, nisu mi bile jasne žene koje zimi nose haljine i suknje. Nošenje suknje nakon 1. septembra meni je činilo kao pozivnica za upalu pluća. A onda sam počela da obraćam pažnju na to kako se moja mama (koja uvek nosi suknje) oblači i shvatila da ne da joj nije hladno, nego od slojeva koje ima može i toplotni udar da doživi! Takođe, nikad neću zaboraviti ni kad mi je sestra jednom otvorila oči rečenicom: "Znaš Mihajla, farmerke su hladne zimi, ipak treba neka vuna."



Zato se sad radujem novoj sezoni,svim štofovima i krojevima koji dolaze, ali i onim pogledima na ulici ujutru koji me odmeravaju i pitaju se jesam li normalna što po hladnoći nosim haljinu...

Na fotografijama nosim: Haljina: kroj Burda Style 119, 10/2009, tkanina Virteks. Rolka: LC Waikiki. Kožna jakna, Mona. Kožna tašna, Mona. Gumene čizme, Obuća Metro. Šal od kašmira, poklon (suvenir) iz Nepala.


2 коментара:

  1. Hahaha ja se još uvek nosim tom parolom. Suknje ne posle 1. oktobra. Noge krijem kao zmija, do proleća!
    Usput, tvid, kako se ponaša, kakav je za održavanje? Jel se gužva? Gledam ove divne falte i razmišljam, ako treba da se stalno pegla...uh!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. :)
      E ovako što se čišćenja tiče - hemijsko. Znam da mašina ima program za vunu i ima onih nežnih deterdženata, ali se ja još na to nisam usudila. Ako budem, pisaću o tome sigurno. Što se gužvanja tiče, ne gužva se nešto mnogo. Peglala sam je ranije na 2 i po, peglom na paru i to je bilo ok. U međuvremenu sam kupila stimer (jer peglanje mrzim) i sad je samo nakačim na ofinger i pređem njime. Stimer u isto vreme ispravlja odeću, a kažu i da ubija bakterije (to ne znam), ali za falte je zakon. Samo se pređe njime i falta je kao da sam peglala.

      Избриши