30.9.16

Modellina



Pre par dana slučajno sam naletela na novi broj magazina Modellina. Da budem iskrena, nisam njihov redovni čitalac. Ustvari, nisam bila njihov čitalac uopšte.

Kada je izašao prvi broj, kupila sam ga, prelistala i ostavila sa strane. Nije mi se dopao. Razumljivo, ako se u obzir uzme to da sam navikla na Burdu, njene bogate editorijale i skup papir. 

Međutim, iako nisam kupovala Modellinu, svaki put kad bi se ukazala prilika prelistala bih je za slučaj da me iznenadi. Kao što vidite, to se i desilo. Doduše, ovog puta nije bilo prelistavanja, jer je časopis bio upakovan, ali jedan pogled na naslovnu stranicu učinio je  dovoljano da ga pazarim. 

Umesto da se fokusiram na editorijale i uopšten izgled časopisa, pri listanju, više pažnje sam posvetila radnoj svesci. Nakon razmatranja ponuđenih krojeva i čitanja par uputstava za šivenje, došla sam do zaključka da je ovaj broj veoma dobar za početnike ili ljude koji nemaju dovoljno vremena. Takođe, ono što je inače dobro kod Modelline, jeste to što na kraju svakog radnog dela imaju segment posvećen školici šivenja. Na tim stranicama predstavljene su razne tehnike kako sašiti kragnu ili izrez, rajsferšlus, džepove i tome slično. Ova stavka je dobra kako za početnike, tako i za one iskusnije kojima je potrebno malo prisećanje. Još jedna sitnica o kojoj je urednoštvo magazina vodilo pačuna, a meni se mnogo dopala, jeste stranica za beleške. Iskreno, ništa mi nije mrskije nego da kad radim na nekom komadu, svoja zapažanja zapišem na prvi papir koji mi se nađe pri ruci, pa se on naravno zagubi... Ma znate već... Ovako lepo uz jedno parče hartije više, taj problem je rešen, bar što se tiče ovog časopisa.

Na fotografijama možete videti meni omiljene komade iz jesenjeg broja, koji bi vrlo brzo mogli da se nađu pod stopicom moje mašine za šivenje.
 

2 коментара:

  1. Zanimljivo.. Ja sam poprilično kasno postala svesna postojanja ovog časopisa, mislim da je već 9 brojeva izašlo kad sam prvi put čula za Modelinu. Pošto sam jelte opsednuta ovakvim stvarima morala sam odmah da nađem i pokupujem stare brojeve na kupindu/limundu, baš me je zanimalo o čemu se radi! I složila bih se sa tobom - nisam preterano oduševljena. Dizajn samog časopisa je manje više propast, modeli ništa posebno. Blah. Ali, pošto je koštao samo 150 dinara (koliko para toliko muzike) rešila sam da nastavim da ga kupujem, za svaki slučaj. Kako sam ja to rešila tako je časopis prestao da izlazi - broj koji je trebao izaći 1. maja nikada se nije ni pojavio. Sve dok ga pre neki dan nisam videla na kiosku - ovog puta uvijenog u celofan i po ceni od 300 dinara! Nije mi padalo na pamet da dam te pare za Modelinu, znajući šta mogu da očekujem unutra, ali moram ti reći da se nakon ovog tvog pregleda već kolebam.. Šta ćeš, slaba sam na ovakve stvari :)
    Poenta ovog kilometarskog komentara - hvala ti na ovom postu, moj novčanik će biti 300 dinara lakši zahvaljujući njemu :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Prvo, hvala na komentaru.
      Nisam htela u tekstu da komentrarisem cenu casopisa, mada stvarno mislim da za taj kvalitet i 150 dinara je bilo mnogo, jer za taj novac mozes kupiti Burdu iz sedamdesetih i da ti jos ostane 50 dinara za zvake. :) Inace, od ovog broja Modellina ce izlaziti sezonski, pa 300 dinara i nije mnogo, ali opet (tri stare Burde)...
      P.S. I ja sam imala tu foru sa kupovinom časopisa. Nije smeo da se propusti nijedan broj. Sad sam u fazi da se polako lečim, a pomažu su mi razni videi o minimalizmu na YT. :)

      Избриши