29.9.15

A Diamond Is Forever

Večeras mali predah od šivenja i čavrljanja o istom. Koliko god ono meni bilo drago, verujem da se ljudima iz moje bliže okoline u izvesnoj meri penjem na glavu. Zato kratka promena teme.
Pre par meseci bila sam u prilici da u jednoj od Vulkanovih čuvenih akcijskih ponuda 3 za 999 pazarim knjigu "Srce od kamena". Iskrena da budem, nisam ni htela da je kupim. Problem s takvim ponudama je što uglavnom nađem dve dobre knjige, a za treću moram da se pomučim, odnosno da rizikujem.
Tako sam došla do navedene knjige. Naslov, odnosno njegov prevod, delovao mi je kao da je izašao iz Mirjaminog pera (nek' mi oproste svi njeni poštovaoci), ali nakon čitanja sinopsisa učinilo mi se da bi mogla da bude interesantna. I zaista, bila je.
Od Filadelfije, preko Njujorka i Bostona, pa sve do Pariza, priča počinje dvadesetih godina prošlog veka i šeta kroz decenije, sve do današnjih dana prateći portrete četiri braka, kroz prizmu dijamanata kao simbola večne ljubavi. 
Pored ova četiri ljubavna portreta, autorka Dž. Kortni Salivan, prati život Meri Fransis Gereti. Njena priča, meni najdraža u celoj knjizi, počinje 1948. godine, dok je radila kao kopirajter u marketinškoj agenciji N. V. Er i sin. U to vreme ova agencija je sarađivala De Birsom, vodećom svetskom kompanijom u oblasti proizvodnje dijamanata (i tad, a i danas). Meri Frensis je imala zadatak da smisli dovoljno dobar slogan koji bi ubedio svet da dijamant predstavlja najverniji simbol ljubavi i da dijamantski prsten treba da zasija na ruci svake verenice i supruge. Pored ovog zadatka, ova mlada dama zadala je sebi još jedan: da svetu pokaže da žena može biti podjednako dobra u svom poslu kao i muškarac. Jedne noći u naletu inspiracije Meri Frensis pašće na pamet reči koje će ostvariti oba njena cilja, a njeno ime upisati u istoriju marketinga...
Ukoliko volite knjige sa mnogo likova, nekoliko različitih priča i jedva čekate da otkrijete šta je to što ih sve zajedno povezuje, ovo je moja topla preporuka.


2 коментара: